"Narancslekvár" almából (és némi narancsból)
sponsored links
Korábban volt már kudarcba fulladt próbálkozásom a narancslekvárral (már a készítésével, a fogyasztása nem szokott problémát okozni ? ). Mire lehártyázol egy kiló narancsot, ami ugye semmire nem lesz elég, addigra minimum megõszülsz, az ujjaidon az összes legapróbb karcolást iszonyatos módon csípi a savanyú lé és úgy az egészet a fenébe kívánod ? De jött a ?felmentõ sereg?, a Nosaltyn találtam ezt a jó kis narancsíz receptet, meglepõ volt, hogy alig kell hozzá narancs, ellenben alma annál több. Teljesen narancsíze van, az almát nem lehet érezni.
Hozzávalók:
2 kg alma
30-35 dkg narancs (kb 2 db közepes méretû)
20-50 dkg cukor (ki mennyire édesen szereti)
0,5 l víz
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és felöntjük 2 dl vízzel.
A narancsokat meghámozzuk, kifilézzük és kis darabokra vágjuk és a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
A héjról a fehér részeket távolítsuk el és a narancsszinu reszt daraboljuk kis kockákra. Ezeket 3 dl vízben felforraljuk, majd forrás után kisebb lángon tovább fõzzük kb. 15 percig. Fõzõlével együtt az almához adjuk.
Odatesszük az egészet fõzni, amíg az almadarabok szét nem fõnek (30-40 perc).
Ha úgy érezzük, tehetünk bele még cukrot, alma savanyúságától, egyéni ízléstõl függõen.
Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor az egészet botmixerrel pürésítjük.
Még forrón üvegekbe töltjük és 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.
A Napfény íze
Hasonló bejegyzések:
Vajkaramellás pite fahéjas sült almával
Narancsbomba + narancsmécses egyszerûen
Almás-túrós sütemény
Almás-fahéjas csiga
Almás zabfalatok ? Blogkóstoló